Датата за влизане в еврозоната е 1 януари 2025г.

България ще впише 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания проект на правителствения сайт strategy.bg.

Промените се правят в постановлението на Министерския съвет за създаване на координационен съвет за подготовка на ни за членство в еврозоната, а срокът за изпращане на становища изтече снощи.

България изпусна предишната целева дата за въвеждането на еврото у нас - 1 януари 2024 година, след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в еврозоната през февруари, коментират от правителството.

Официалният довод бе, че не са изпълнени необходимите законови промени, което бе продиктувано от политическата криза тогава. Въпреки че голяма част от необходимите текстове бяха внесени в парламента, липсата на съгласие между политическите сили доведе до забавянето им и разпускането на предишното Народно събрание без краен резултат по тези текстове.

Сега парламентът приема ключови закони, които трябва да бъдат готови до въвеждането на еврото, пише БНР. През седмицата Европейската централна банка даде позитивна оценка на новия закон за БНБ с технически препоръки, които ще бъдат обсъдени с МФ преди финалните текстове да бъдат предложени за гласуване. Законът трябва да влезе в сила в момента, когато станем страна – членка за еврозоната.

Датата 1 януари 2025 година е посочена като целева за присъединяването ни към еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023 - декември 2024 година.