Петър Стоянович, ФЕРДИНАНДЕУМ

ФЕРДИНАНДЕУМ

Фердинанд I и европейзацията на България

Книгата на проф.Петър Стоянович е научно-исторически труд от 783 страници. Описващ в подробности първите 25 години от управлението на Цар Фердинанд и първите години на излизащата от ориенталския си вид, мислене, нрави, архитектура България и модернизацията и европеизацията и.

"Това е книга за човек, който нито е ангел, нито е особено симпатичен като характер, но е човек, без когото България нямаше по никакъв начин да изглежда такава каквато тя стана само за 25 години", каза проф.Стоянович. Книгата е плод на дълги проучвания, четене, изследване, пътуване, обмисляне, но е написана за броени дни.

Сега интересът към нея е голям. Явно има глад към темата и личността на цар Федердинанд, каза авторът на поредната среща с читатели.

Фердинандеум е един голям разказ за модернизацията на България от 1887 година до 1912 година. Едни 25 години на мирно съществуване на България, като изключим социалните сътресения, разбира се. В тях България от състояние на османска азиатска провинция става европейска държава, каза проф.Стоянович.

Книгата засяга сфери на държавното развитие като армията, офицерския корпус, строителството и архитектурата, комуникациите, железопътния и морския транспорт, културата, образованието, науката, обществения живот, благотворителността в годините на управление на цар Фердинанд. Според проф.Стоянович трудът му отчита, че в пътя на модернизацията на България заслугата на цар Фердинанд I не е единствена.

"Но тя е водеща. И, лека-полека, по този начин се опитвам да покажа, че в историята няма само черни и бели личности. Всички са цветни, пъстри и интересни, и трябва да се въздаде онова, което заслужава на всяка една личност, която е градила без да се изпускат от очи и всички негативни моменти от неговата лична или владетелска история."

"Модернизацията и европейзацията на България е следствие на един голям общонароден, особено елитарен, напън към Европа, начело на който стои българският владетел - княз, впоследствие цар, Фердинанд I. На неговото участие в този голям подем е посветена тази книга. Тя е венецът на едни дългогодишни мои изследвания, които намериха публикации в отделни по-малки книги, но това сега е увенчаването на този труд", казва авторът Петър Стоянович.