Финландия трябва да стане член на НАТО

Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО, обявиха днес в съвместно становище финландският президент Саули Нинистьо и премиерът Сана Марин. Този сериозен политически завой е предизвикан от руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Това трябва да стане без отлагане, посочват президентът и премиерът на Финландия в становището си.

"Членството в НАТО би засилило сигурността ни. Като член на НАТО, Финландия ще укрепи целия отбранителен алианс", посочиха те в съвместно изявление.

Финландия има 1300 км обща граница и трудно минало с Русия. Досега тя беше неутрална и оставеше извън Северноатлантическия алианс, за да поддържа приятелския отношения с източния си съсед. Но след като Русия анексира Крим през 2014 г. страната засили сътрудничеството си с НАТО.

"Руската инвазия в Украйна промени ситуацията със сигурността на Финландия, въпреки че непосредствена заплаха няма", увери Нинистьо.

Очаква се официално становище по въпроса за присъединяването към НАТО да бъде направено в неделя.

Малко по-късно Кремъл обяви, че решението на Финландия да се присъедини към НАТО "определено" е заплаха за Русия и че разширяването на военния блок няма да направи Европа или света по-стабилни. Пред репортери по време на конферентен разговор, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че стъпките, предприети от Финландия за присъединяване към НАТО, са повод за съжаление и причина за налагане на симетричен отговор.