Фирми за бързи кредити разсрочват дългове

Фирмите за бързи кредити, обединени в Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), са готови да рзсрочват вноски на заразени с коронавирус и на уволнени заради пандемията, съобщават от асоциацията.

Членовете на АОНК прилагат единен подход спрямо кредитополучателите си, засегнати от COVID-19, от самото начало на извънредно положение в страната, пише в съобщението. Част от мерките включват пълно или частично отлагане на вноски, както и предоговаряне на срокове за погасяване на задължения, на клиенти, които са засегнати от пандемията и по-конкретно: всеки болен от COVID-19, всеки останал без работа като последица от пандемията, или е в неплатен отпуск по време на извънредното положение.

Мерките ще бъдат валидни за периода на извънредно положение в страната, ще се прилагат на базата на предоставяне на документ, удостоверяващ съществуване на основанието за отлагане на вноските и ще бъдат достъпни за клиентите, които са изплащали редовно кредитите си до въвеждането на извънредното положението.

Учредители на асоциацията са осем от големите фирми за бързи кредити в страната.