Флойд е убит казва медицинската експетиза

Мобилизирам всичкия наличен федерален ресурс - граждански и военен, за да се спрат бунтовете и грабежите, разрухата и палежите, и да се опазят правата на спазващите законите граждани.

Това заяви американският президент Доналд Тръмп на пресконференция във Вашингтон. "Препоръчах на всички губернатори да използват националната гвардия, за да доминираме по улиците. Ако щат или град откаже да предприеме необходимите действия за опазването на живота и имуществото на гражданите си, аз ще разположа американски военни и бързо ще реша проблема вместо тях", добави Тръмп.

Причината за обхваналите Съединените щати протести и размирици е смъртта на афроамериканеца Джодрж Флойд след арестуването му. Съдебномедицинска експертиза я класифицира като убийство, причинено от задушаване.

"Всички американци с право бяха отвратени от бруталната смърт на Джордж Флойд. Справедливостта ще възтържествува за него и семейството му, но не можем да позволим мирните протести да бъдат заглушени от една разгневена тълпа.", каза още американският президент.

Докато той говореше в Белия дом, недалеч беше използван сълзотворен газ срещу протестиращи във Вашингтон, съобщи БНР.

„Не само коляното на врата на Джордж е било причина за смъртта му, но и тежестта на другите двама полицаи на гърба му, които са попречили на притока на кръв в мозъка му, както и на въздушния поток в белите му дробове“, се казва в констатация на независимата аутопсия на Джорд Флойд.

Смъртта на Флойд стана причина за масови протести в различни градове на САЩ против расизма и полицейското насилие, които продължават вече почти цяла седмица. Задържани са около 4100 души. В над 40 града в цялата страна е въведен полицейски час, от днес и в Ню Йорк.