Втори тур на парламентарните избори във Франция

Французите гласуват във втория тур на предсрочните парламентарни избори. Победител в първият тур на 30 юни беше крайнодясната "Национален сбор".

Тази вечер се очаква отговор дали следващия премиер ще бъде председателят на партията Жордан Бардела. Той обяви, че ако няма абсолютно мнозинство, няма да оглави следващото правителство.

Последните проучвания потвърждава изгледите за победа на партията на Марин льо Пен, но с намалели шансове за пълно мнозинство. В близо 220 избирателни района кандидатите от президентската коалиция и новосформирания фронт на левицата се оттеглиха в полза на кандидат с по-големи шансове, за да попречат на крайнодесните.

Дори любимецът на французите, футболната звезда Килиан Мбапе призова за масово гласуване срещу крайната десница.

Независимо от резултата наблюдатели очакват трудни дни за президента Еманюел Макрон, чиято политическа сила остана на трето място на първия тур през юни. Макрон вероятно ще бъде изправен пред все повече съпротива за предприемане на законодателни промени и по-големи политически инициативи. До края на неговия мандат остават три години, като в следващата година президентът няма възможност да свика нови предсрочни избори за парламент.

76 места от 577-те във френския парламент бяха определени на първи тур.

Първите резултати от гласуването днес се очакват в 21 ч. българско време. Над 5000 полицаи охраняват парижките улици.