Макрон с лека преднина пред крайнодясната Льо Пен

В неделя е вторият тур на президентските избори във Франция. Според проучванията настоящият президент Макрон има преднина пред крайнодясната Марин Льо Пен.

Но победата на Макрон не е гарантирана, заяви днес премиерът Жан Кастекс. "Играта не е приключила", заяви Кастекс пред радио "Франс Ентер".

"Някои смятат Еманюел Макрон и Марин Льо Пен за равни. Но има ключови разлики" между тях, подчерта Кастекс.

Сега и двамата кандидати се борят за гласовете на избирателите, подкрепили на първия тур крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон, който остана трети с 22 процента. Самият Мелншон призова гласувалите за него, веднага след първия тур, да не дадат "нито глас на крайната десница".

Но от партията на Меланшон не казаха на своите привърженици как да гласуват на балотажа, след като вътрешни консултации показаха, че голяма част от тях ще пуснат празна бюлетина или няма да отидат до избирателните секции. Това прави резултата от изборите още по-несигурен, коментира Ройтерс.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер каза, че ако Льо Пен бъде избрана за президент, тя ще "предаде суверенитета на Франция в ръцете на Путин и Русия".

Лидерката на френската крайна десница не веднъж е изразявала своето възхищение от руския президент, отбелязва Ройтерс.

"Чух външнополитическите предложения на Льо Пен… Това е краят на френския суверенитет“, каза Льо Мер.

Той добави, че евентуалната победа на Льо Пен би довела до съюз с Путин, липса на защита от страна на НАТО и скъсване на връзките с Германия.

В сряда вечерта е традиционният телевизионен дебат между двамата кандидати. Резултатът от него в голяма степен ще определи и резултата от вота в неделя.