Решителен дебат днес между Макрон и Льо Пен

Кандидат-президентите на Франция Еманюел Макрон и Марин льо Пен се срещат на решаващ телевизионен дебат тази вечер преди балотажа на президентските избоори в неделя.

Двамата се изправят за втори път един срещу друг след изборите през 2017г. Тогава категоричен победител в дебата беше Макрон, който и спечели с 66% от гласовете изборите.

Марин льо Пен преди 5 години била зле подготвена, изморена от много пътувания и буквално "катастрофира" в дебата с младия Макрон, коментираха тогава френските медии. Сега, обзета от мания да не се провали отново, тя се готви за силен реванш. Променила е реториката си, очаква се да бъде по-умерена и да залага на социалните теми, като атакува Макрон за слабостите в президентския му труден мандат.

Еманюел Макрон се готви за три основни неща в дебата. Първо - той ще трябва да убеди хората, че вече "е влязъл в дрехите на президент", както пише "Франс 24" и да защити резултатите от петгодишния си мандат срещу атаките на Льо Пен, която го обвинява във "форма на дълбоко презрение към французите". Второ - трябва да обори програмата и за откъсване от ЕС и НАТО и особено руските ѝ връзки и близостта с президента Путин преди войната в Украйна. И трето - да се опита да привлече привържениците на крайнолевия Меланшон, за когото гласуваха 22% от французите на първия тур.

Според проучванията голяма част от тях просто няма да гласуват сега или ще пуснат празна бюлетина. Самият Меланшон ги призова да не пуснат нито една бюлетина за Льо Пен.

Телевизионният подиум от 1000 кв.м вече е готов за последния словесен двубой между Еманюел Макрон и Марин льо Пен. По жребий се пада на крайнодясната претендентка да започне дебата с темата за покупателната способност, а настоящият президент да има последната дума. По двайсет минути са отредени на двамата за международна политика, Европа, сигурност, имиграция, образование, екология.

Последното проучване на Ipsos-Sopra Steria дава преднина с 56% от гласовете на Еманюел Макрон срещу 44% за Марин Льо Пен.

Въпросът днес е може ли днешната телевизионна конфронтация да промени ситуацията?