Г-7 се събира в Италия

Лидерите от Г-7 се събират в Италия на тридневна среща.

Очаква се да доминират темите за войните в Украйна и Газа, както и нарастващото напрежение в отношенията с Китай в сфери като търговията и сигурността.

Украинският президент Зеленски е поканен да участва в срещата в курорта Борго Еняция, в южната област Пулия, на най-развитите индустриални държави в света - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. Европейският съюз също участва.

Това може да бъде последната среща на върха на Г-7 за американския президент Джо Байдън, преди предстоящите след 5 месеца избори в САЩ. На сложни политически процеси сме свидетели и в Европа. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц ще участват в срещата, след като крайнодесните партии постигнаха големи успехи на изборите за ЕП преди дни.

След 14-годишно управление на консерваторите във Великобритания се очаква министър-председателят Риши Сунак да претърпи съкрушително поражение от опозиционната Лейбъристка партия на парламентарните избори на 4 юли, коментира ДПА.

Киев очаква да получи нов огромен пакет от помощи от Г-7 за отбраната си срещу Русия. Лидерите ще се споразумеят да финансират заем от 50 милиарда долара за Украйна с лихвите от замразени руски държавни активи. Голямата част от замразените активи, около 210 млрд. евро, се намира в Европейския съюз. Парите на Русия генерират милиарди приходи от лихви всяка година.

След месеци на преговори Байдън и Зеленски ще подпишат в рамките на срещата на върха на Г-7 и двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна, съобщиха от Белия дом.

На срещата в красивото ваканционно селище Борго Еняция ще присъстват и лидерите на Турция, Бразилия и Индия. Поканен е и Папа Франциск.