Газовата връзка България - Гърция стартира

Интерконекторът с Гърция стартира

На официална церемония в НДК в София беше открита междусистемната газова връзка между България и Гърция. Интерконекторът позволява да получаваме пълния обем от по-евтин азерски газ, който България е договорила. По този начин цената на синьото гориво за месец октомври може да поевтинее с близо 1/3.

За официалния старт на интерконектора в столицата ни дойдоха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Северна Македония и Сърбия, както и премиерите на Гърция и Румъния.

"Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония за откриването, защото заедно с нашите продуктивни и двустранни срещи, това е една полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето", заяви президентът Румен Радев, който е домакин на събитието.

"Чрез стратегическото сътрудничество между България и Гърция можем да постигнем стабилност в региона", смята Радев. "Отдавна чакахме този интерконектор", каза президентът, който коментира, че не е било лесно да се постигне този проект и няколко правителства са били ангажирани с него.

Той благодари на всички, замесени в проекта, включително и на Европейската комисия за финансовата подкрепа.

"Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ", заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

"ЕК подкрепя този проект от самото начало с близо 250 млн. евро. България получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България", посочи Урсула фон дер Лайен.

Това е първата газова тръба в България, която не е обвързана с руско синьо гориво, коментира "Дойче веле".

За газовата връзка се заговори през 2009 г., когато през януари Русия спря за две седмици газа през Украйна без предварително предупреждение. Тогава беше подписан меморандум за разбирателство по проекта, през 2011 г. бе създадено съвместното българо-гръцко дружество ICGB, като първоначалните намерения бяха работите да приключат до края на 2014 г.

Но финансиране беше осигурено по-късно - общо 240 млн. евро, една трета от които бяха предоставени безвъзмездно от ЕС. През 2019 г. започна същинското строителство, което така и не приключи до април 2020 г. Крайният срок беше преместен още два пъти, за да тръгне най-сетне днес газът, припомня "Дойче веле".