Стотици напуснаха болницата "Аш Шифа" в Газа

Стотици хора напуснаха болница "Ал Шифа" в Газа. АФП съобщава, че според здравното министерство в лечебното заведение са останали около 120 пациенти и неопределен брой недоносени бебета, които не могат да бъдат преместени.

Израелската военна операция в комплекса на болницата продължава вече четвърти ден.

Военните отрекоха да са наредила евакуацията на болница "Ал Шифа". Израел заяви, че са се съгласили с отправената от директора на болницата молба жителите на Газа, които искат да се евакуират, да го направят по „сигурен маршрут“. В здравното заведение се намираха около 2300 души, сред които пациенти, медицински персонал и разселени хора. Израел твърди, че палестинската ислямистка групировка "Хамас" използва болницата като военна база. Разпростарниха видео кадри, показващи коридори и оръжия под най-голямата болница в Газа.

САЩ продължават да работят за постигане на споразумение между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", което да доведе до освобождаване на заложници и временно спиране на сраженията в Газа, съобщиха от Белия дом.

"Все още не сме постигнали споразумение, но продължаваме да работим усилено в тази посока", съобщи в социалните мрежи Eйдриън Уотсън от Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Френският президент Макрон е обсъдил освобождаването на заложници, държани от "Хамас" с емира на Катар шейх Ал Тани и президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси.

Макрон е припомнил, че освобождаването на заложниците, сред които има и 8 французи, е абсолютен приоритет за страната му. Той отново е настоял за незабавно примирие. Тримата лидери са обсъдили и координацията за доставка на хуманитарна помощ за населението на Газа.