Газпром спря доставките на газ за Нидерландия

Руската компания "Газпром" обяви, че е спряла доставките на природен газ за Нидерландия, тъй като енергийната фирма GasTerra е отказала да плаща в рубли.

"Газпром" посочи, че към 30 май не е получила плащания за доставения газ на Нидерландия през април въпреки, че са информирали холандската фирма, че плащането от 1 април трябва да е в рубли.

"ГазТера", която частично е собственост на нидерландската държава, съобщи в понеделник, че очаква спиране на газа, тъй като е решила да не спази едностранните изисквания на "Газпром" за плащанията", тъй като те нарушават санкциите на ЕС.

Спирането на доставките означава, че Нидерландия няма да получи 2 милиарда кубически метра газ от днес до октомври, съобщи "ГазТера" и добави, че ще купува газ от другаде.

Нидерландия е поредната европейска страна със спрени доставки на руски газ, през април това стана с България и Полша, а през май и с Финландия.

Нидерландия разчита на Русия за около 15% от доставките на газ, които са към 6 милиарда кубически метра годишно, сочат данни на правителството.