Втори протест срещу служебното правителство днес

Втори протест срещу служебното правителство се организира в социалните мрежи днес. Причината е обявеното намерение от служебния министър на енергетиката да се преговаря отново с Газпром за внос на газ.

"Разглеждаме всички възможности, включително възобновяване на доставките от Газпром. Приоритетно гледаме да подсигурим алтернативни доставчици, ако не са достатъчни - няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено" обяви Росен Христов.

Условията, които Русия постави към нас, са и към други държави от ЕС, които те изпълняват. Купуването на газ от Газпром не означава, че излизаме от рамката на Европейския съюз, тъй като няма да приемем условия, различни от тези на Германия и други водещи държави в ЕС", обяви служебният министър.

"Ако все още има някой, който се заблуждава, че да се върнеш в обятията на един монополист, който в продължение на десетилетия е изнудвал и отнемал по около 300 млн. годишно от България в следствие на по-високи цени, спирал е безконтролно газа както през 2009 г., значи тези хора не разбират абсолютно нищо от геополитически рискове и съответно от пазарни и трябва да имат някаква друга мотивация", коментира икономистът Румен Стефанов за Euronews Bulgaria.

Началото на протеста е обявено за тази вечер на площада пред Президентството. Недоволството ще продължи три часа, пишат организаторите във Фейсбук.

Сред исканията на протестиращите е работата по интерконектора с Гърция да бъде завършена в срок, а екплоатацията му да започне без забавяния. Според хората газовата връзка с южната ни съседка трябва да бъде приоритет пред изглаждането на отношения с руската компания.

Организаторите поставят седем въпроса, свързани с енергийната зависимост от Москва в контекста на войната на Русия в Украйна.

Това ще бъде втора проява на недоволство срещу служебния кабинет на Гълъб Донев, назначено миналата седмица от президента Радев.