Проф.Генчо Начев: Ковид е биологично оръжие

COVID-19 се оказа вид биологично оръжие, защото нанася сериозни поражения. Това каза директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев за БНТ. Той подчерта, че мнението е лично негово.

„Малката изненада беше, че се разболях. Голямата изненада беше, че го прекарах много тежко. Аз имах самочувствието, че водя здравословен начин на живот. Това доказва, че ние нищо не знаем за този вирус. Нужно е време, нужни са едни обстойни изследвания на базата на проследяване на голям брой хора, за да получим представа как действа този вирус"- каза проф.Начев.

Според директора на "Св.Екатерина" вирусът е лабораторен. "Той се оказа, че е вид биологично оръжие, защото вижте какви сериозни поражения нанася. Не става дума за страни, които нямат високо ниво на здравеопазване. Вижте какво става в Германия, Франция, Великобритания. Системата не издържа“, коментира проф. Начев.

По думите му това е нещо, с което светът досега не се е сблъсквал. „Това ми напомня за свинския и птичия грип, но мащабът и сериозността на усложненията, високата смъртност са по-различни отпреди. Вирусът има две действия върху сърцето. Вирусът действа в тромбообразуването, получават се ритъмни нарушения. Сърцето е вторият орган след белия дроб, който се уврежда"."

Има хора, които още на първия месец нямат никакви оплаквания, има и такива, които след 6-ия месец се оплакват. Докато си болен, трябва задължително да има антикоагулант. Това са ниско молекулярни хепарини. След боледуването може би още един месец трябва да се продължи с хепарини и след това 6 месеца след боледуването с „Аспирин Протект“, обясни още проф. Генчо Начев. Той не се е ваксинирал, защото след преболедуването на Ковид нивото на антителата, които има все още е много високо.