ГЕРБ даде първа ПКФ след изборите

В четвъртия ден след изборите в неделя, ГЕРБ дадоха първата си ПКФ.

"Чакахме досега, за да има окончателни резултати", обяви лиерът на партията Бойко Борисов. В първите часове след изборите имахме над 80 депутати, сега са даже с един по-малко от предишния парламент, въпреки че спечелихме с 11% повече гласове от втората партия, коментира още Борисов.

"Над 10%-11% за двата избора разлика, в други години, нормалните години, означаваше абсолютно мнозинство. Най-тежката битка, която сме водили с БСП, бяхме с 33% някъде, БСП - 27. Това се водеше категорична победа! И задължително се правеше правителство. Сега сме над 11%, виждате разпределението в общините, и си задаваме въпроса: "Ще има ли правителство?".

Правителство ще има, каза той. От понеделник ГЕРБ ще излъчи преговорен екип, който ще започне разговори с всички политически партии за бъдещо правителство. Но за няколко неща сме категорични, обяви Бойко Борисов - премиерът е от ГЕРБ, както и няколко възлови министри - на външните работи и на отбраната, подчерта той. "Аз няма да се кандидатирам за министър-председател, заяви лидерът на ГЕРБ.

Той призова политическите лидери да проявят мъдрост и да се направи експертен кабинет. Моментът е важен за България и за Европа и трябва да имаме редовно правителство за дълго време, подчерта още Борисов.

"Светът е във война и пред голяма война, ако политиците, мъдреците в света, не намерят противодействие, дипломация и успокоят света. Сега времето е за мъдри мъже и жени", каза лидерът на ГЕРБ.

Преговорният екип ще е от Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

Мария Габриел няма да участва в правителството, защото има други ангажименти и други важни неща, които прави, обяви още Борисов. Тя беше с нас по време на кампанията, но сега вече не може да участва, каза той.