ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с общо правителство с втория мандат

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с общо правителство във втория мандат. Това обяви в изявление акад.Никола Денков и Мария Габриел.

Започна акад.Денков, който обяви, че двете първи сили в 49-то НС ще предложат правителство, което може да получи широка подкрепа. То ще е за 18 месеца. Първите 9 месеца - с премиер Николай Денков, а Мария Габриел - вицпремиер и министър на външните работи.

Следващите 9 месеца премиер ще е Мария Габрил, а Николай Денов - вицепремиер. Промени в персоналния състав ще могат да се реализират са със съгласеите на двете страни.

Правителството се ангажира да изготви промени в Конституцията за реформиране на прокуратурата и ВСС. Също така да изготви бюджет с 3% дефицит, без орязване на социалните плащания и без увеличение на данъците, каза Денков.

Ако по някаква причина изпълнението на управленската и законодателна програма на това правителство тръгнат на криво, ще си подам оставката, за да знаем, че процесът трябва да стартира отново, подчерта акад.Денков.

Искам да благодаря на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че през посследните 48 часа с разум, а не с емоция, с мен и акад.Денков, участваха в разговорите, за да получим общ документ - ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ, каза Мария Габриел.

Текстът ще покаже колко много стъпки направихме всички, в името на едно - България да има редовно правителство, каза още тя.

България има нужда от работещо правителство. Още веднъж казвам, че водихме разговори с всички. С БСП не се получи, радвам се, че различията станаха ясни още по време на преговорите, подчерта Габриел.

Стабилно правителство между първите 2 сили може да стъпи само върху здрава и принципна основа.

Целта е България да излезе от настоящата криза, да се отключи потенциала ни за ускорено икономическо и социално развитие, да изпълним евроизисванията и да влезем в еврозоната и Шенген.

Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчването на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

В края на всеки период от 9 месеца, премиерът подава оставка, която се гласува от парламентарните групи.