ГЕРБ върна мандата, от ИТН нищо ново

И днес зам.председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов не каза нищо ново. Той повтори това, което говори през цялото време, след изборите:

"Има такъв народ не говорят напред, преди да получат мандата. Всяко нещо по реда си, колеги. Първо трябва да дойде мандат, после ще го видите" - това отговори Йорданов на журналистите.

Така очакванията се насочват към другата седмица. Президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на определения за премиер от втората политическа сила в парламента - партията на Слави Трифонов.

Според премиера в оставка Бойко Борисов "Има такъв народ" няма да съставят правителство.

Днес сутринта в 10.30ч. номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента Радев проучвателния мандат, след като стана ясно, че няма да успеят да намерят подкрепа за предложения от тях проектокабинет.

"За съжаление политическите партии, с които смятахме че можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно, до голяма степен, проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас", посочи Даниел Митов.

Президентът Радев благодари за усилията, които са положили от ГЕРБ-СДС за сформиране на правителство. Държавният глава заяви, че в близките дни ще оповести кога ще връчи мандат на втората по численост парламентарна група на ИТН.

"Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог, в изграждане на доверие между политическите сили, каза президентът. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от парламента на основата на споделени принципи и приоритети, защото само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе страната от кризата", каза Румен Радев.