Опит за преврат в Германия

Опит за държавен преврат е бил предотвратен в Германия.

Тази сутрин специални полицейски сили са нахлули в жилищата на заподозрени и са арестували 25 души, съобщават германските медии. Повечето от задържаните са добре поставени в обществения живот в Германия.

Според германски доклади групата от крайно десни и бивши военни е планирала да щурмува сградата на парламента, Райхстага, и да завземе властта. Твърди се, че централно място в плановете им е заемал 71-годишен германец на име Хайнрих XIII, когото са наричали "принц" съобщава ВВС.

Идеята на заговора включвала създаване на условия, които да провокират гражданска война, атака на електроцентрали и сваляне на федералното правителство. Дори са били определени хората, които да заемат ключови министерски постове в революционното правителство. В плановете на заговорниците са влизали и убийства. Обсъждани били и преговори с чужди правителства, без да се посочват към момента публично.

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, за "създаване на терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г."

Подозренията са, че една от арестуваните - руска гражданка, е била посредник в преговорите между лидера на групата и представители на руската държава. За момента обаче няма доказателства, че руски официални лица са подкрепяли заговора.

Според следствените органи в Германия днешната операция срещу групата е безпрецедентна.

Акцията е започнала тази сутрин в 6 ч. с обиски в над 137 обекта в няколко германски федерални провинции, в Австрия и Италия, съобщава "Билд". Разследването е започнало през август, а заговорът е започнал миналия ноември. В акцията днес са участвали 3000 полицаи и служители в специалните части.

Твърди се, че сред заговорниците има членове на екстремисткото движение Reichsbürger (Граждани на Райха), което отдавна е в полезрението на германската полиция заради насилствени нападения и расистки конспиративни теории. Те също така отказват да признаят съвременната германска държава, съобщи BBC.