Кога си богат в Германия?

Колко трябва да получаваш в Германия, за да бъдеш смятан за богат?

Съгласно научната дефиниция, към момента за заможен може да се смята всеки, който печели по 5700 евро нето на месец. Тази граница е формулирана от федералното Министерство на труда и социалната политика, пише "Дойче веле".

Т.нар. медианен доход - тоест, средният доход, който дели хората на бедни и богати, също е определен: в Германия той възлиза на 1892,75 евро месечно.

Ако го утроим, получаваме вече споменатата сума от 5700 евро. Данните на министерството сочат, че в допитванията половината германци сочат доход от 5000 евро нагоре като признак за богатство - тоест, това е магическата граница.

Учените от Института за германска икономика изчисляват, че двойка без деца с нетен доход от 7300 евро месечно може да бъде смятана за богата.

За квалифицирани специалисти и хора с висше образование, които вече са напреднали в кариерното си развитие, това е съвсем реалистично.

Федералната статистическа служба пък изчислява, че който иска да е сред горните 10 процента, трябва да печели над 3200 евро нето на месец.

Най-заможните хора в Германия, около 10% от населението, разполагат с над половината от общото състояние - 56 процента, сочат данните на Германския институт за икономически изследвания.

Милионерите са близо 1,5 милиона, като общото им състояние възлиза на 4,66 трилиона евро.

Заплатата е едно, състоянието - друго, като неговата стойност също е определяща за богатството. За разлика от доходите, състоянието се трупа чрез спестявания.

В това отношение германците от средната класа не са рекордьори - те разполагат средно с 18 000 евро спестявания.

А по изчисления на Европейската централна банка, средното състояние на хората от средната класа в Германия възлиза на 70 800 евро, които включват и недвижимата собственост.