Край на ерата "Меркел" в Германия

Ден преди парламентарните избори в Германия на 26 септемви, колебаещите се за кого да гласуват са почти половината от имащите право на глас.

Ако преди няколко месеца начело в проучванията беше кандидатката на Зелената партия - Аналена Бербок, то сега основната битка отново ще се води между християндемократите и социалдемократите. С тези избори се слага край на ерата Меркел, която беше канцлер 16 години, предава БНТ.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет от ХДС получи публична подкрепа от Ангела Меркел на последния митинг в кампанията. За част от германците тази приемственост е знак за стабилност. Други обаче вярват, че е време за промяна.

Странното е, че по-скоро социалдемократът Олаф Шолц е смятан за човека, който реално би следвал досегашния курс на управление, а не съпартиецът на Меркел - Лашет.

Според последните проучвания социалдемократът Шолц все още има преднина от няколко процента. Но, според анализаторите, който и да спечели изборите в неделя, е малко вероятно да може да състави самостоятелен кабинет.

Освен пандемията, задаващата се нова мигрантска вълна и икономическата криза, новият канцлер ще трябва да се посвети и на теми като социалните услуги и качеството на живота, които според част от германците са били пренебрегвани в последните години на Меркел.

И двамата водещи кандидати за канцлерския пост подкрепиха утвърждаването на ЕС като силен и единен играч на световната политическа сцена.

В последния телевизионен дебат между партийните лидери снощи двама кандидати заявиха, че Европа трябва да говори с един глас, ако иска да бъде чута на световната политическа сцена.

Последните проучвания дават лек ръст в доверието към консервативния блок. Въпреки това социалдемократическата партия води в допитванията с 25%, следвана от ХДС/ХСС с 23%.

Трета политическа сила остават Зелените, които са предпочитани от 16,5 процента от анкетираните. С 11 процента подкрепа либералите също ще играят ключова роля за съставянето на следващото правителство на Германия.