Германия избира 20 Бундестаг

Германия гласува в парламентарни избори днес. Това е и краят на "ерата Ангела Меркел", която не се кандидатира и напуска поста канцлер след 16 години на власт.

Нейн наследник е Армин Лашет, представляващ съюза на партията на Меркел ХДС и ХСС. Популярността на Лашет и партията му се увеличи съществено последните дни и с помощта на Меркел, която продължава да е популярна след толкова години на поста канцлер. Разликата с основния му конкурент - социалдемократа Шолц, бе съкратена наполовина на това, което беше преди две седмици, и сега е близо до статистическата грешка от около 2%, според социологическото проучване на Forsa.

Финансовият министър Олаф Шолц изведе Социалдемократическата партия, която в началото на кампанията беше до голяма степен отписана, до върха на социологическите проучвания. Според прогнозите той е настоящият фаворит за наследник на Меркел като канцлер, вероятно начело на тристранна, лява коалиция.

Третият основен кандидат за канцлер е и Аналена Бербок от Зелените. Партията е трета с около 17% популярност в момента.

Другите партии с шанс да влязат в 20-я Бундестаг са Свободната демократична партия, с прогнозни 11%, дясната "Алтернатива за Германия" - с 10% и "Левите" - 6%.

Дни преди изборите една трета от 60 милиона избиратели в Германия, все още не са решили за кого да гласуват, според социолозите.

След изборите, по предложение на президента, новият парламент ще избере канцлер на Германия.

Вижте повече

Край на ерата "Меркел" в Германия

Край на ерата "Меркел" в Германия

Важни парламентарни избори утре