Германски учени: Няма смисъл от дезинфекция у дома

Седмица след началото на инфекцията болният не предава зараза

Аз съм почти сигурен, че в домашни условия няма смисъл да дезинфекцирате всевъзможните повърхности. В болниците обаче това е абсолютно необходимо.

Това твърди германският проф. Кристиан Дростен шеф на Института по вирусология към берлинската клиника "Шарите", съобщи Дойче веле. Професорът смята и, че дезинфекцията на улиците с помощта на цистерни „има по-скоро психологически, отколкото възпиращ ефект“.

В 44 процента от случаите на зараза вирусът се предава от хора, които още нямат никаква симптоматика. Дростен припомня, че носителите на вируса са най-заразни ден преди появата на симптомите. Четири дни след това болният вече практически не заразява околните, а седмица след началото на болестта със сигурност престава да бъде заразен, казва професорът. Той уточнява обаче, че това не важи за тежките случаи, в които пациентът е хоспитализиран. Когато такъв пациент е включен към апарат за изкуствено обдишване, защото белите му дробове са засегнати, той може да бъде много заразен за медицинския персонал наоколо, предупреждава Дростен.

Германският институт „Роберт Кох“, главният координатор в борбата срещу инфекциозните заболявания, промени препоръките си по отношение на маските. В началото на епидемията от коронавирус специалистите от института не препоръчваха носенето на обикновени предпазни маски, днес обаче вече го поддържат. С важното уточнение, че то е само допълнителен елемент на защита.

Проф. Хендрик Щреек, шеф на института по вирусология към Университетската клиника в Бон, смята, че социалното дистанциране е значително по-ефикасно като предпазна мярка, отколкото носенето на маска. Професор Щреек подрежда следния списък с най-важните предпазни средства и способи: спазвайте дистанция, мийте си ръцете често и старателно, спазвайте правилата, когато се наложи да се изкашляте, стойте си повече вкъщи, слагайте маска, ако не можете да спазвате дистанция.

Установихме вируси върху предмети и върху дръжките на врати. В един случай вируси имаше дори във водата в тоалетната чиния след използване от човек с разстройство. Нито веднъж обаче не успяхме да извлечем активни вируси от такива места. Това ни навежда на мисълта, че повечето хора не се заразяват от съприкосновение с повърхности, . обяснява проф. Щреек, след изследване под негово ръководство в Хайнсберг, един от центровете на заразата в Германия.