Килограмите- най-рисковият фактор за коронавируса

Случаите, в които заболяването от коронавирус протича тежко, най-често са при възрастни пациенти и такива със съпътстващи заболявания. Резултатите от ново проучване, проведено в Ню Йорк, сочат, че не астмата и тютюнопушеното, а затлъстяването е най-рисковият фактор.

"Това беше изключително изненадващ резултат за нас", казва авторът на изследването Кристофър Петрили пред "Ди Велт", съобщи Дойче веле.

Изследването е проведено между 1 март и 1 април и анализира случаите на 4100 пациенти с COVID-19 Резултатите сочат, че 40 процента от хората, които е трябвало да бъдат лекувани в болница, са страдали от затлъстяване. При половината от тях се е наложило интубиране.

"Адипозата (болезненото затлъстяване) носи много по-голям риск за заразените от всяко заболяване на сърдечно-съдовата система или на белите дробове", заявяват авторите на изследването. Карстен Шмидтс, главен лекар в университетската клиника в Есен, има сходни наблюдения. "Повечето пациенти, които идват в интензивните отделения с тежки симптоми, са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Хората с нормално тегло са много по-малко."

Индексът на телесната маса повишава опасността от летален изход. Това сочат данните на френски учени, анализирали случаите на 124 пациенти с коронавирус и устовили, че тези, при които се е наложило използването на респиратори, са били предимно с наднормено тегло. Хората, които е трябвало да бъдат обдишвани под упойка, са били 85, като 56 процента от тях имали индекс на телесната маса над 30 (т.е. извън рамките на нормалното), а други 35 на сто са страдали от сериозно затлъстяване - с индекс над 35. "Нашите данни доказват ясна връзка между затлъстяването и тежестта на заболяването", казва ръководителят на изследването Артур Симонет, цитиран от "Меркур".

Китайски учени, анализирали данните от 112 случая в "Юнион Хоспитал" в Ухан, също заключват, че наднорменото тегло повишава риска от по-тежко протичане на заболяването, а и смъртността сред хората с адипоза е по-висока. Според данните от Ухан, 88,2 процента от пациентите, починали от коронавирус, са били с наднормено тегло или затлъстели.