Днес гласуват вота на недоверие и избират председател на НС

Днес в 19.10 ще бъде гласуван вотът на недоверие на правителството. Парламентарният ден ще започне с избор на нов председател на НС, на мястото на отстранения Никола Минчев от ПП, от новата опозиция - ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Редовното заседание е от 9 часа. На него се очаква да бъде избран нов председател на парламента. Вчера, Мирослав Иванов от ПП обяви, че ще предложат отново Никола Минчев.

Минчев не потвърди тази информация, а от последвалите коментари стана ясно, че групата на ПП може изобщо да не излъчи свой кандидат.

Другото име, което се завъртя в пространството, е това на Ива Митева от ИТН. Тя обаче каза, че не желае да бъде номинирана и не е фатално, ако не се избере председател в 14-дневния срок, определен в правилника.

"Не, няма да бъда аз на този етап. До момента, в който не се успокои обстановката, смятам, че председател на парламента трябва да е човек, за когото ще има съгласие от целия парламент и аз не знам кой колега би се нагърбил с тази работа и никой няма да иска да е в това положение да бъде унижаван всеки ден", каза Митева.

Вечерта народните представители ще се съберат извънредно от 19.10 ч. за гласуването на вота на недоверие към кабинета. Според правилника гласуването е не по-рано от 24 часа след края на дебатите, които вчера продължиха 8 часа.

Премиерът Кирил Петков вече няколко пъти обяви, че се надява на съвестта на народните представители, които да го подкрепят. Засега обаче правителството има 115 сигурни гласа от ПП, ДБ, БСП и 6-ма независими, при необходими 121.

Вотът на недоверие, поискан от ГЕРБ-СДС се подкрепя от ДПС, ИТН и "Възражане", които имат 125 гласа.

Вчера през целия ден имаше демонстрации в подкрепа и против правителството, около сградата на НС. Днес те ще продължат.

"Тези хора обърнаха вълната. Вотът на недоверие няма чак толкова голямо значение, защото след това имаме първи мандат и потенциални избори. След това имаме дълъг път. Докато всички хора са решили, че България ще бъде различна, мен не ме е страх", каза премиерът Кирил Петков на протеста вчера.