Гърция прие задължително ваксиниране за хора над 60

Гръцкият парламент прие законодателна поправка, предвиждаща ваксинирането срещуCOVID-19 да стане задължително за хората над 60 години, предадоха агенциите.

Поправката подкрепиха управляващата партия "Нова демокрация", която разполага с мнозинство от 157 депутати в 300-местния парламент, и левоцентристката опозиционна партия "Движение за промяна". Против гласуваха най-голямата опозиционна партия СИРИЗА, Гръцката комунистическа партия, малката лява формация "МЕРА 25" и десноцентристката "Елиники лиси" ("Гръцко решение").

Гласуването беше предшествано от дебати по обявеното във вторник от премиера Кириакос Мицотакис решение за задължителна ваксинация срещу коронавирус на гражданите над 60 години и глоба от по 100 евро на месец за всеки, който не се е имунизирал до 16 януари.

По време на дебатите Мицотакис реагира на острите критики на опозицията срещу глобата от 100 евро. "Наистина ли финансовата мярка от 100 евро е прекалено строга? Отговорът е прост: само глобата ще придаде на това решение наистина задължителен характер", каза премиерът. По думите му мярката се предприема, за да бъде опазено здравето на хората.

Той подчерта, че избраната в Гърция глоба е "далеч от глобите в размер на 7000 евро в Австрия и до 1000 евро за нарушаване на законодателството за COVID-19 в Италия".