Гърция облекчи някои от мерките

Гърция облекчи някои от вътрешните ограничителни мерки - намалява се вечерният час и отварят заведенията на открито при определени условия. Това съобщават от пресцентъра на МВнР.

По информация на посолството ни в Атина вечерният час е вече от 23.00 да 5.00 часа сутринта, вместо както досега от 22.00 до 5.00 часа. Остава изискването за изпращане на SMS преди излизане от вкъщи.

Отварят се заведенията за обществено хранене, но само в площите на открито, при ограничение до 6 души на маса. В заведенията няма да е разрешено пускането на музика. Задължително е ежеседмичното самотестване на персонала с rapid тест и използването на маска.

Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, при капацитет между 40 и 50 процента, в зависимост от категорията на заведенията, в която те попадат.

Ограничаването на движението на граждани между различните области с определени изключения, както и останалите вътрешни противоепидемични ограничителни мерки към момента остават в сила до понеделник - 10 май.

Повече информация за ограниченията в Гърция е публикувана на сайта на МВнР.

Всяко влизане в страната следва да бъде подкрепено от съответните документи за основанието за пътуване.

При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в страната.

От 19 април 2021 г. гръцките власти отмениха единствено задължителната 7-дневна карантина за гражданите на държави - членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и за България.