Гърция с нови мерки срещу Ковид от днес

Гърция въвежда нови мерки срещу Ковид от днес.

Неваксинираните ще бъдат допускани във вътрешните помещения на кина, ресторанти и барове само срещу отрицателен тест за коронавирус, направен през последните 48 часа, съобщава в. „Катимерини“.

Правителството се надява, че с новите мерки, които влизат в сила в понеделник, ще овладее разпространението на коронавируса без да ограничава икономическата и социалната активност, посочва вестникът.

Новата мярка ще се прилага и на работното място, в ресторантите, изложбените пространства, фитнесите и други.

Правителството иска да осигури свобода на движение на хората, които са ваксинирани.

Според „Катимерини“ служителите в частни и държавни компании в Гърция, които не са ваксинирани, ще трябва да си правят бърз тест за коронавирус веднъж седмично. Тестът може да бъде направен в частен диагностичен център на цена от 10 евро.

Същото изискване важи и за неваксинираните учители и служители в туризма, кетъринга, телевизионната, филмовата, театралната и музикалната индустрия.

Неваксинираните ученици ще трябва да си правят два самостоятелни безплатни теста седмично. Неваксинираните студенти ще трябва да си правят два лабораторни теста седмично за тяхна сметка на цена от 10 евро. Пътниците на възраст над 12 години ще трябва да правят бърз тест 48 часа преди пътуване, а децата на възраст между 5 и 12 години – самостоятелен тест

Във вътрешните помещения на ресторанти и развлекателни центрове ще бъде позволено влизане на ваксинирани лица и на лица, които са преболедували COVID-19 и разполагат със съответния документ.