Грузия приема днес спорния закон за "чуждестранните агенти"

Грузинският парламент днес ще одобри спорния закон за чуждите агенти. Това заяви премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе.

В телевизионно обръщение той обяви, че парламентът ще действа според волята на мнозинството и ще приеме закона. Според премиера, ако парламентът отстъпи и не приеме закона, Грузия ще загуби суверенитета си.

Повече от месец Грузия е обхваната от протести, които са определяни като най-масовите от години. Повече от 50 000 души излязоха на протести този уикенд. Повечето университети са затворени, защото студентите са в стачка.

Критиците на закона, които твърдят, че той е създаден по модел на руския закон, призоваха за нови демонстрации днес. Очакват се масови протести в цялата страна.

Спорният закон предполага всяка неправителствена организация, която получава над 20% финансиране от чужбина, да бъде вписвана в специален регистър. Критиците на закона твърдят, че той ще заглуши всички опозиционни гласове - както това се случва в Русия.

Според властта, нормативният акт ще гарантира прозрачността във финансирането на неправителствения сектор. От правителството заявиха, че ще арестуват всеки, който попречи на дейността на парламента днес.

Срещу закона се обяви президентът на Грузия, САЩ и лидери на много европейски държави. Според Брюксел инициативата на правителството ще застраши интеграцията на Грузия в общността. Страната получи статут на страна кандидатка за членство в общността в края на миналата година.