Многохилядна демонстрация в Грузия срещу приетия закон за"чуждестранните агенти"

Хиляди протестираха и тази нощ в Тбилиси, след като Грузинският парламент прие окончателно закона за чуждестранните агенти.

Нормативният акт предизвика протести в страната, продължаващи вече месец. Прозападната опозиция твърди, че той копира руското законодателство, позволяващо на Путин да се справя с опозицията.

Европейският съюз и САЩ също критикуват закона и предупредиха, че той поставя под въпрос евро-атлантическата интеграция на Грузия.

Законът беше подкрепен в парламента на Грузия от 84 от 150-те депутати. Сега той отива за подпис при президентката Саломе Зурабишвили, която вече обяви, че ще наложи вето. То обаче може да бъде преодоляно от парламента, където управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници имат мнозинство.

По време на гласуването край сградата на парламента имаше протестиращи. Когато чуха, че законът е приет, те започнаха да скандират "Роби!" и "Руснаци!".

САЩ, ЕС, Франция, Германия, Италия и Великобритания призоваха управляващите в Грузия да се откажат от закона.

Русия от своя страна отрече да стои зад инициативата. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Запада в "открита намеса" във вътрешните работи на бившата съветска република. "Това е вътрешен грузински въпрос, ние не искаме да се месим там по никакъв начин", добави той.