И днес мръсен въздух в София и още 10 града

Според данните на гражданската система за измерване AirSofia почти в цяла София има замърсяване като на места концентрацията на фини прахови частици е три пъти над нормата.

Европейският индекс за качеството на въздуха го определя като "много лош".

От Столична община обявиха опасно запрашаване в кв. "Надежда" - 4-ри пъти над нормата, в "Павлово" и "Дружба" - 3 пъти и "Хиподрума"- 2,1.

Затова днес и утре буферните паркинги към станциите на метрото ще бъдат безплатни. Призовават се гражданите да използват екологично отопление и ако могат, да се придвижват с градски транспорт, а не с личните си автомобили.

Продължават и проверките на Столичния инспекторат на строителните обекти, както и проверките съвместно полицията за горене на отпадъци. Проверяват се и стари и особено замърсяващи автомобили.

Извън нормата е въздухът в още 10 града в страната. В Горна Оряховица тази сутрин отчетените стойности на фини прахови частици 2-3 пъти над допустимите нива.

Останалите засегнати от мръсния въздух градове са Видин, Плевен, Русе, Варна, Шумен, Пловдив, Бургас, Благоевград и Смолян.