Икономиката на Швеция потъва, младите остават без работа

Швеция реши да овладее епидемията от коронавирус без сериозни ограничения. Но икономиката на страната потъва.

"Шокирани сме", заяви Урбан Хансон Брузевиц, шеф на шведския институт за икономически изследвания NIER за Дойче веле. Според прогнозите на института, шведският БВП ще се свие тази година с цели 7%, а безработицата ще достигне 10 на сто.

Все повече млади шведи остават без работа. Към момента безработни са 11% от хората между 18 и 25 години. "Причината за това развитие се крие във факта, че в момента страдат най-вече браншовете, предлагащи особено много работни места за хората, които тепърва навлизат на трудовия пазар. Такива браншове са например хотелиерството и ресторантьорството", обяснява Аника Сунден от шведското Бюро по труда.

В Стокхолм ресторантите и кафенетата може и да са пълни, но в шведската провинция нещата изглеждат по съвсем друг начин - там хората са много по-предпазливи и предпочитат да си стоят вкъщи. Към всичко това се добавя спирането на производството в такива големи концерни като Волво и Скания.

Под силен натиск е и туристическият сектор, след като правителството призова шведите да не пътуват на по-големи разстояния от два часа път с кола. Мрачни са и прогнозите на шведския Съюз на предприемачите.

Техните очаквания са за около 10 000 фалита само през тази година.