Има замърсяване и миризма на петролни продуки край "ВераСу"

Установено е замърсяване и миризма на нефтопродукти в района на заседналия край Камен бряг кораб “Vera Su”, съобщават от МОСВ.

Сигнал за наличието на петно около плавателния съд е подаден на 15 октомври от Гранична полиция.

От екипа за наблюдение на МОСВ е извършена извънредна проверка на място. Взети са две проби от морските води - едната от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба.

Във взетата проба ясно личи замърсяване. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт.

От Министерството на транспорта уведомиха, че от „Морска администрация“ са потвърдили наличието на петно с диаметър 50 см, което най-вероятно е причинено от отдушниците на кораба. Оттам уверяват, че цялото гориво и смазочни материали на плавателния съд са източени. Заради бурното вълнение на морето спасителната лодка се е откъснала от кораба и в момента е заседнала в скалите. Носът на кораба също се е изместил. Лошите метеорологични условия в района към момента не позволяват приближаване на кораба и допълнителни огледи.