Над сто хиляди емигранти се опитали да влязат в България

От началото на годината 103 998 души са направили опит да преминат границата ни. Това е с 3,4 пъти повече за същия период през 2021 г. Задържани са 3375ма на вход и изход на границата, без регистрация, съобщиха от МВР.

Само за периода от 12 до 18 септември 5864 лица са направили опит да преминат незаконно, задържани са 162 души. Това става известно от седмична информация на МВР за миграционната обстановка в страната. За предходната седмица броят на направилите опит да влязат в България е 5254.

Преобладават лицата от Афганистан – 56,3% и Сирия – 33,2%.

Към 18 септември, капацитетът на запълване на центровете на Държавна агенция за бежанците е 57%.

Днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че в части на трите области Бургас, Хасково и Ямбол е обявено бедствено положение заради миграционния натиск. Целта е да се избегнат процедури, за да може спешно да започне ремонтът по горските пътища, някои от тях са трудно проходими и разрушени.

Малко по-рано областният управител на Хасково Минко Ангелов каза, че частично бедствено положение заради миграционния натиск влиза в сила от днес в 12 часа по обяд до 29 септември за общините Свиленград и Тополовград.