Имунолог: Не пийте витамини, ако сте с Ковид-19

В човешкия организъм има естествен, вроден имунитет. Целта на средствата – витамини, имуностимулатори, е да го стимулират. Но когато сте здрави! - каза за Нова тв имунологът акд. Богдан Петрунов

Въпросът е доколко те са ефективни, ако сте болен? Витамин D остава основно средство за стимулиране на естествения имунитет. А той има много мощни възможности да се справи с една инфекция.

Но всички тези средства се взимат, когато човек е клинически здрав. Те са опасни, когато човек вече е с инфекцията на коронавируса, защото може да засилите цитокиновата буря, предупреди акад. Петрунов.

Това, което трябва да правим, е когато сме здрави, да пием - витамин Д, витамин С, това е мелатонин, селен, цинк, те са мощни антиоксиданти, засилват борбата срещу агресивните кислородни молекули, които са токсични. Това са му давали на Тръмп и в комбинация с ремдесивир и с изкуствено създадени в лаборатория антитела, които са насочени към вируса – това е бъдещето на цялото лечение на коронавируса.

Имуностимулаторите от бактериален характер, а не от растителен, имат най-добър ефект, защото засилват нашия естествен имунитет – който природата ни е дала, подчерта акад.Петрунов за БНР.

Според имунулога около новите ваксини има все още много въпроси, без отговор. За да влязат в употреба ваксините, те трябва да бъдат одобрени. Подадени са документи и се разглеждат, но мисля, че по-рано от пролетта на следващата година ние няма да започнем имунизацията на населението, каза той.

Имунологът подчерта, че за ваксините срещу коронавирус, които са познати към момента, не знаем основни неща – предпазват ли от заразяване с вируса, ще намалят ли смъртността и дали предпазват от разпространение на инфекцията.

снимка: БНР