Над 20 млн. болни в Индия

Новите случаи на коронавирус в Индия официално надхвърлиха 20 млн. души, въпреки твърденията на властите, че броят на новозаразените намалява, съобщава Би Би Си.

Индия твърди, че инфекциите постоянно намаляват от 30 април насам, когато бяха регистрирани повече от 400 000 случая само за ден. Днес новите случаи са „само” 355 832. Според експерти обаче броят на новите случаи и на жертвите на COVID-19 в действителност е много по-голям.

В столицата Делхи няма достатъчно кислород и хората не могат да получат адекватно лечение. В понеделник градът регистрира 448 загинали от кронавирус, което е пореден мрачен рекорд в Индия.

Правителството на Делхи заяви, че иска армията да управлява COVID болниците и интензивните отделения. Главният министър на Делхи Арвинд Кейривал многократно е казвал, че градът не получава достатъчно кислород от федералното правителство, което разпределя квотите за кислород на щатите.

Болниците в Делхи прибягнаха до изпращане на SOS съобщения в социалните медии, за да си осигурят доставки на жизненоважния кислород.

В същото време, въпреки че е най-големият производител на ваксини в света, в Индия има недостиг на доставки. От януари малко над 10% от 1,4 милиарда души в Индия са имали една доза и само около 2% две дози.

Главният изпълнителен директор на Индийския серумен институт, най-големият производител на ваксини в света, предупреди, че недостигът ще продължи с месеци.

Индия е поканила „Пфайзер”, „Модерна” и „Джонсън и Джонсън” да започнат да ѝ продават ваксините си, но засега те не са направили предложение.

Междувременно индийският опозиционен лидер Рахул Ганди поиска национално затваряне (т. нар. „локдаун”), след като броят на заразените от новия коронавирус в страната днес надхвърли 20 милиона души.

„Единственият начин да се спре разпространението на COVID-19 сега е пълен локдаун. Бездействието на индийското правителство убива много невинни хора”, написа в Туитър Ганди, който е депутат от Индийския национален конгрес.

Правителството на премиера Нарендра Моди не иска да предприема строги противоепидемични мерки заради вредните последици за икономиката, но редица индийски щати са наложили различни социални ограничения.