Протестите в Иран се разрастват

В Иран продължават демонстрациите заради случая с 22-годишната Махса Амини, починала миналата седмица, след като била арестувана от нравствената полиция за носене на "неподходящо облекло".

"Тези отчаяни действия са част от злостната стратегия на врага за отслабване на ислямския режим", увери иранската армия в изявление. Военните предупредиха, че "ще се изправи срещу враговете", за да гарантира мира и сигурността на страната, на фона на бушуващите протести след смъртта на Махса Амини, съобщи Ройтерс.

Най-малко 31 души са убити в Иран от началото на протестите, потушени със сила от органите на реда.

Иранските власти наложиха ограничения върху интернет, включително блокирайки достъпа до Instagram и WhatsApp в опит да прекратят разрастващото се протестно движение, организирано чрез социалните мрежи.

Засега няма признаци за успокояване на протестите, започнали на 16 септември, когато 22-годишната Махса Амини, задържана от полицията за неправилно носене на хиджаб, почина в ареста.

Бунтът срещу режима се организира в кибер пространството, където видеа на жени, които палят своите хиджаби, набраха невероятна популярност. Други жени публикуват емоционални видеа с хаштаг #Mahsa_Amini, на които се вижда как режат косите си.

Протестиращите в столицата Техеран и други ирански градове подпалиха полицейски участъци и превозни средства. Няма признаци, че възмущението от смъртта на Махса Амини е отслабнало, има съобщения за нападения и срещу силите за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Случаят отново разпали гнева от различни проблеми, сред които тежкото положение на икономиката, разклатена от международните санкции, и ограниченията на личните свободи, включително строгия кодекс за обличане на жените.

Управляващите в Иран духовници се страхуват от възобновяване на протестите от 2019 г., които избухнаха заради поскъпването на бензина и станаха най-кървавите в историята на Ислямската република, отбелязва още Ройтерс.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси разпореди започване на разследване. Според близките на Махса тя е била откарана късно в болницата. Полицията твърди, че това не е вярно.

Трагедията придоби такива размери, че дори аятолах Али Хаменей посети дома на момичето.