Иран е предупредил Русия за стрелбата в концертната зала

Иран е уведомил Русия за възможна мащабна "терористична операция" на нейна територия, дни преди стрелбата в концертната зала край Москва миналия месец, предаде Ройтерс.

При най-смъртоносната атака в Русия за последните 20 години, извършена на 22 март, въоръжени мъже откриха огън с автоматични оръжия в концертната зала в "Крокус сити хол" и убиха най-малко 144 души. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

"Дни преди нападението в Русия Техеран е предал на Москва информация за възможна мащабна терористична атака на територията на Русия, получена по време на разпити на арестувани във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран", казва един от източниците.

Един от терористите (арестувани в Иран) е казал, че някои членове на групата вече пътуват към Русия.

Министерството на разузнаването на Иран съобщи през януари, че е арестувало 35 души, замесени в атентати в югоизточния град Керман, при които загинаха близо 100 души.

"Ислямска държава" беше обявена за разгромена през 2017г. Въпреки това "Ислямска държава - Хорасан", един от най-страховитите клонове на групировката, отново насочи вниманието на света към организацията с извършваните от нея мащабни терористични акции, отбелязва Ройтерс.