При въздушни удари е разрушено иранското консулство в Дамаск

При въздушни удари вчера беше разрушено иранското консулство в Дамаск.

Загинали са 7 членове на Революционната гвардия на Иран. Според властите в Техеран, извършител на въздушното нападение е Израел.

В. "Ню Йорк таймс" пише, че убитите ирански военни са ръководели тайните операции на Иран в Близкия изток. При удара са загинали трима генерали от елитните сили "Кудс" на Революционната гвардия и още четирима офицери. Един от тях е Реза Сахеди, старши командир, който е ръководил тайните им военни операции в Сирия и Ливан. Загинал е и заместникът му - генерал Мохамед Хади Хаджриахими, както и генерал Хосейн Аман Алахи, който е отговарял за военните операции на "Кудс" в региона, пише изданието.

Израел и Иран се разминават в коментарите си за точното предназначение на атакуваната сграда. Иран казва, че тя е част от комплекса на дипломатическата му мисия в Сирия. Сирийският посланик в Иран Шафик Даюб също заяви, че е била поразена дипломатическа сграда, което е "явно и пълно нарушение на всички международни конвенции и норми".

Израел обаче твърди, че сградата се е използвала от Революционната гвардия, което я прави легитимна военна цел, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Иранският президент Ебрахим Раиси осъди "нечовешкия, агресивен и подъл акт на нашествие", определяйки го като "грубо нарушение на международните правила".

"Ден след ден ставаме свидетели на укрепването на съпротивителния фронт и на отвращението и омразата на свободните народи към нелегитимния характер" на Израел. Това подло престъпление няма да остане без отговор", заплаши иранският президент.