САЩ: Заплахата от иранска атака срешу Израел е реална

Заплахите за иранска атака срещу Израел са достоверни и реални, заяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, но отказа да даде повече подробности.

Президентът Джо Байдън "е бил информиран многократно от екипа си по национална сигурност" и САЩ възнамеряват "да направят всичко възможно, за да гарантират, че Израел може да се защити", допълни Кърби.

"Масирана иранска атака срещу Израел може да предстои в близко бъдеще, предупреждават американците", гласи заглавие на френския в. "Фигаро". Според източници на естника въпросът не е дали ще има подобно нападение, а кога, казва анонимен източник, близък до американските разузнавателни служби. Като предпазна мярка, САЩ ограничиха движението на дипломатическите си служители в Израел, отбелязва изданието.

Израел се готви за потенциална голяма ескалация в конфликта си с Иран, след като американското разузнаване предупреди, че Техеран може да нанесе през идните дни удари по военни и правителствени цели на територията на еврейската държава, пише британският в. "Телеграф".

Иран отправи заплахи срещу Израел, след атаката, унищожил иранското консулство в Дамаск на 1 април. Тогава загинаха 16 души, включително двама генерали от Гвардейския корпус на Иран.

Френското министерство на външните работи днес препоръча на френски граждани да се въздържат от пътуване до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии на фона на иранските заплахи, предаде Ройтерс.

Ведомството добави в изявление, публикувано в социалната мрежа "Екс“, че роднини на базирани в Иран дипломати ще се върнат във Франция и че на френски държавни служители е забранено да провеждат мисии в района.

При евентуален удар на Иран - стъпка, която би била изключително нетипична за иранския върховен лидер Али Хаменей - Техеран вероятно би прибягнал до употребата на балистични ракети или до масирани атаки с дронове.

Друг сценарий, който би бил в по-голямо съзвучие с досегашните действия на Иран, би бил да нареди на някоя от съюзените с Техеран групировки в Ливан или Сирия да нанесат удари с ракети или дронове по Израел. Ливанското шиитско движение "Хизбула" има огромен запас от мощни ракети, отбелязва британският вестник "Телеграф".