Италия избра отнова Матарела за президент

След 8 гласувания, парламентът в Италия преизбра досегашния президент Серджо Матарела за още един мандат.

В първите седем тура Мартела не успяваше да получи мнозинство.

Членовете на парламента избухнаха в аплодисменти, когато 80-годишният Матарела, чийто първи мандат приключва на 3 февруари, получи необходимите гласове за втори седемгодишен мандат. Той получи 759 гласа - 76% от гласувалите депутати и сенатори.

За втори път в историята на италианската република се преизбира президент. Така стана с предшественика му Джорджо Наполитано.

"Трудните дни за избор на президент по време на извънредното положение, което все още преживяваме от здравна, икономическа и социална страна, изискваха чувство на отговорност и на респект към решенията на парламента. При тези условия не можем да избегнем задълженията, към които сме призовани, които трябва да надделяват над личните съображения, с ангажимент към очакванията и надеждите на нашите сънародници,” каза Матарела след избора.

Матарела беше избран за първия президентски мандат през 2015 година. Преди това е заемал различни постове в италиански правителства, включително вицепремиер.

По време на дебатите и гласуванията в парламента се очертаха сериозни различия в дясното политическо пространство. Експертите смятат, че след вота за президент предстят промени в политическите пластове и в правителството на националното съгласие на Марио Драги.

Матарела ще положи клетва за втори мандат на 3 февруари.