Италия помага на пострадалата от наводнението Либия

Спасителните екипи в Източна Либия са извадили стотици тела от развалините на крайбрежния либийски град Дерна, залят от опустошителните наводнения, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявления на хуманитарни организации.

По данни на властите броят на жертвите след проливните дъждове и наводнения в североизточните райони на Либия е достигнал 3000 души, като само в град Дерна са загинали до 2000 души.

Очаква се броят на жертвите на наводненията в Източна Либия да нарасне драстично, а 10 000 души се водят за изчезнали, предупреди Червеният кръст.

Средиземноморската буря "Даниел" предизвика опустошителни наводнения в България, Гърция и Турция, сега достигна и Източна Либия. Ннай-тежките разрушения са в Дерна, където проливните дъждове и наводненията скъсаха язовирни стени и отнесоха цели квартали. Правителството в Източна Либия обяви града за бедствена зона.

ИТАЛИЯ

Италия ще предостави помощ на Либия. Новината съобщи в социалната мрежа "Екс" италианският външен министър Антонио Таяни. За Либия е заминал екип за оценка на щетите, чиято дейност ще бъде координирана от италианската гражданскаа защита. По разпореждане на премиерката на Италия Джорджа Мелони е активиран механизъм за оказване на съдействие на бедстващата страна.

Най-тежко засегнат от наводненията е източнолибийският град Дерна, който се намира на около 900 километра от Триполи. Той е контролиран от силите на военния командир Халифа Хафтар, който е свързан с източнолибийското правителство в Бенгази.

По-голямата част от Дерна е била построена от Италия, когато Либия беше под италианска окупация през първата половина на 20-и век. След свалянето от власт и убийството на либийския диктатор Муамар Кадафи през 2011 г. Дерна се превърна за известно време в средище на екстремистки групировки.