Инцидент по време на отчета на гл. прокурор Иван Гешев в НС

Иван Гешев представи днес поискания от опозицията доклад за дейността на прокуратурата за периода януари-август и отговаряше на депутатски въпроси от Правната комисия, свързани с постигнатото от държавното обвинение за отчетените 8 месеца.

"Не съм правил сравнително изследване, но може да се окаже, че сме номер 1 по брой осъдени лица в Европейския съюз“, посочи Гешев, след като отчете положителните статистически данни от своя доклад. Във връзка с няколко депутатски въпроса, сред които и такъв, свързан с доклада на Европейската комисия по новия механизъм за сътрудничество, Гешев посочи: „Виждам, че сме в предизборна ситуация. Прокуратурата и главният прокурор няма да участват в този процес, ние не сме играчи на това поле“.

„Няма проблем да участвам във всякакъв вид обсъждания“, каза Иван Гешев. „Политическата цел е отстраняване на главния прокурор, това не ме притеснява“, каза още той. Гешев посочи още, че по-голямата част от обвиняемите по високите етажи на властта са представители на най-голямата управляваща партия и определи това като логично.

"Може да ме разследва всеки прокурор",каза Иван Гешев. Той припомни решение на Конституционния съд, според което всеки прокурор в страната може да възбуди разследване срещу един от тримата големи в съдебната власт.

"Българският главен прокурор разполага с много по-малко власт от някои други главни прокурори в Европа“, заяви още Иван Гешев. Според него хипотезата, че при 1500 прокурори от цялата страна нито един няма смелост да заведе разследване срещу него при евентуално негово нарушение, не е издържана.

Пред депутатите главният прокурор обяви още, че Софийска градска прокуратура е стартирала проверка по казуса „Осемте джуджета“, по който журналистическо разследване показа смущаващ разказ на бизнесмен, който твърди, че бизнесът му е бил атакуван и отнет с помощта на прокуратурата.

Във връзка с делата срещу олигарси Гешев заяви: „Не ни е страх, защото трябва да си свършим работата в интерес на българските граждани“.

Премиерът Бойко Борисов е бил разпитван три пъти по проверки, които се водят в Специализираната прокуратура, каза главният прокурор в отговор на въпрос на депутата от БСП Явор Божанков.

Софийската градска прокуратура работи по снимките от спалнята на премиера, специализираната по различните аудиозаписи, за които има съмнение, че се чува гласа на министър председателя и по така наречена “Барселонска къща“.

По време на изслушването на главния прокурор се стигна и до инцидент.

От заседанието на Правна комисия бе изведен млад мъж, който подхвърляше реплики и хвърли 500-еврови банкноти.

„Те са за вас“, провикна се мъжът, преди да бъде идведен от полицията. "Къде отидоха парите от КТБ?"- попита мъжът.

По-късно на страницата си във Фейсбук от "Демократична България" обявиха, че младият мъж е бил техен активист.

Пред сградата на Парламента, по време на изслушването, имаше група протестиращи, сред които евродепутатът Радан Кънев и лидерът на "Да България" Христо Иванов.

Утре главният прокурор ще бъде изслушан в пленарната зала.