Иван Кръстев- Ние вече живеем в утрешния ден

"УТРЕ ЛИ Е ВЕЧЕ " е новата книга на Иван Кръстев , написана в месеците на кризата.

В нея той определя това, което преживяваме като най-големия социален експеримент в нашия живот.

Последните два месеца 1мрд. и половина от населението на земята бяха изпратени вкъщи."Това е като във влак, когато влезеш в тунел и изведнъж всички замлъкват" -каза Иван Кръстев за бТВ.

Политологът и философ Иван Кръстев е определен от списание Foreign Policy през 2008г. като един от стоте най-влиятелни интелектуалци в света .

" Започваш да си задаваш въпроси , исторически - как различните епидемии са променяли хората. Прочутият испански грип убива 2 пъти повече хора от Първата световна война. 50-100млн.души са загинали по време тази епидемия в началото на миналия век. Но епидемиите не се запомнят . За Първата световна война са написани 80 000 книги, а само 400 за испанския грип. Защото хората имат нетърпимост към безсмислената смърт. Ние помним само това, което можем да разкажем"- каза Иван Кръстев .

Затова започнах да осмислям кризата. Хората различно преживяват трагедията , изпитват страх. Липсата на познание също затруднява. Подобна криза разбива представата ни за подреденост.

Спряхме да мислим за смъртта като за нещо нормално. Човек се научи да не очаква смъртта, да не се страхува , защото е нещо неизбежно. Започнахме да мислим, че сме безсмъртни , но кризата ни напомня че не е така.

Родиха се много конспиративни теории . В Холандия и Англия бяха унищощени 5G антени , вярвайки че това е източник на заплаха.

Започнахме да вярваме на експертите. Българските лекари поеха риск, особено в началото. Експертите се избират както се избира политик . Избираш на кого да вярваш.

Дали тази криза ще доведе до това тоталитарни режими да изглеждат по-успешни ? Или демокрацията ? Формата на управление няма значение- смята Кръстев . Първото важно нещо е доверието на хората във властта, степента на доверие!

Важно е и администрацията колко е ефективна? Не е вярно, че авторитарните лидери обичат кризите. Не, те обичат само създадените от тях кризи.

Моделът на Швеция и поведението в тази криза , още време ще трябва , за да кажем кой е победител и кой е загубил. Независимо от това, че те не затвориха икономиката си , според изчисления на ЕК в Швеция ще имат повече спад от други страни като Австрия и Полша например , които затвориха всичко. Защото не можеш сам да направиш нищо, ако другите не работят!

Светът ще се промени, но не се ли е променил вече? Просто се засилват тенденции , които вече действаха и преди кризата. САЩ - Китай конфликтът не е създаден сега. Той съществуваше !- каза Иван Кръстев в "120 минути" на бТВ.

Ние вече живеем в утрешния ден!