Избери си книга

Коя от тези 5 книги бихте искали да прочетете тази година?

5-ма от участниците ще получат подарък книгата, която са избрали !

Гласуването може да направите в края на тази статия.

Можете да гласувате за избраната от вас книга до 30 август. Удължихме срока, заради големия интерес към книгите.

На 03-ти септември главният редактор на „Вакон“ Елеонора Гаджева ще изтегли имената на късметлиите, които ще получат желаната книга.

" В последните месеци на дистанциране и изолация ни става все по-трудно да се потопим в дълбочината на малките, светли неща, които ни дават вяра, че ще преминем през изпитанията. Може би това е причината нашите читатели да търсят книги, които ги пренасят в друг свят, разкриват им неподозираната сила на човешкия дух и стремеж за развитие, и правят, така че проблемите на ежедневието да не изглеждат толкова големи и непреодолими. Затова избрахме да ви представим петте най-четени книги от началото на 2020 година."

Елеонора Гаджева, главен редактор на издателство „Вакон“

Това са най-четените книги на издателство „Вакон“:

Следвайки стъпките на великите изследователи Левисън Уд разказва за своето дълго планирано приключение свързано с прекосяването на величествените Хималаи. В продължение на пет месеца той изминава 2700 километра пеша, като прекосява границите на пет държави.

По време на това епично пътешествие бившият парашутист и офицер от Британската армия се сблъсква с природни бедствия, става свидетел на жестокостта на крайни екстремисти, споделя храната си с номадски пастири, бил е преследван е от диви животни, прекосява бушуващи реки, среща се с шамани и гостува на Далай Лама.

„Пеша из Хималаите“ е история за куража, издръжливостта и добрината на непознатите, която ще събуди у всеки един забравен пътешественик.

„Кралицата на пустинята“ от Гертруд Бел

Историята на Гертруд Бел е една от най-вълнуващите истории за жени пътешественички живели през XIX и XX век. Бел е забележителна личност изпреварила времето си, пример за приключенски дух в свят, в който всички привилегии са достъпни само за мъжете.

Запален пътешественик и изследовател, тя обикаля Персия, посещава Сирия, Йордания и Ирак. По време на своите изследователски пътувания води дневници и се занимава с археологическа и картографска работа. През Първата световна война Бел е вербувана да работи за британското разузнаване, а по-късно става съветник на краля на Ирак. През това време тя организира кампании в подкрепа на правото на образование на жените, основава Националния исторически музей на Ирак и е наградена с Ордена на Британската империя за дипломатическата си работа.

Гертруд Бел е откривател и изследовател, без чиято намеса днешните страни от Близкия изток едва ли щяха да са такива каквито ги познаваме.

„Небесни тела“ от Джуха ал Харити

Книгата бе избрана да получи най-престижната литературна награда „Букър“ за 2019 г., а Джуха ал Харити се превърна в първата оманска писателка с подобно отличие. Това е и първата оманска книга издадане у нас и не случайно се прие с огромен интерес от читателите. Историята разказва за съдбата на три млади жени и семействата им на фона на прехода, който се случва в Оман от патриархално общество, в което все още се използва робски труд и жената е поставена в абсолютно подчинение, към новите условия, в които модерните технологии, петролният бум и парите са белязали социалните отношения.


„Фауда. Колапсът на Близкия изток“ от Мохамед Халаф

Авторът на този сборник със статии е известен журналист и коментатор на процесите в Близкия изток през последните десетилетия. Той е един от първите политически изгнаници от Ирак, дошъл в София през 1978 година. Сякаш изпреварил идващите катастрофи, той се превърна в най-компетентния им анализатор. В статиите му, публикувани в книгата, се поставят парливи въпроси. Какво се случва? Кой е виновен? Защо се стигна до тук? Какво предстои? Мохамед Халаф ни представя не само политически прочит на случващото се, но и разсъжденията си за цивилизационните корени на „арабското изключение“. Тази книга е много интересна както за специалисти, така и за всеки любознателен читател.

„Предпоследната крачка“ от Богдан Русев

Героят на тази книга – Кирил Николов - Дизела е легенда в планинското бягане в България и по-света. Известен с изкачването на 5-те най-високи планински върхa в България за по-малко от 24 часа и първото пробягване на планинския маршрут Ком - Емине за по-малко от пет денонощия.

Освен професионален атлет Кирил Николов е вдъхновител за всички, които не вярват в думата „невъзможно“. Мотиватор за хората, които мечтаят да надскочат не само средата си, но и самите себе си. В книгата подробно е разказана неговата история, но е описан и пътят, който един млад човек изминава, докато следва мечтата си. Крачка след крачка.

www.vakon.bg

С натискането на бутона Submit/Изпращане се съгласявате автоматично с правилата на играта, които може да намерите тук.