Меланшон: Левицата трябва да управлява

Лявата коалиция "Нов народен фронт" ще има между 172 и 215 депутати в новия френски парламент. Коалицията "Заедно", съставена около партията на Макрон "Ренесанс", е на второ място с между 150 и 180 народни представители, крайнодесният "Национален сбор" остана трети с между 115 и 155 депутати.

Лидерът на крайнолявата "Непокорна Франция" Меланшон, която е водеща в победилата лява коалиция призова президента Макрон да даде мандат на левицата да състави правителство.

"Волята на народа трябва да бъде уважена. Никакви договорки няма да са приемливи. Поражението на президента и неговата коалиция се потвърди ясно. Президентът трябва да приеме своето поражение. Той трябва да покани "Нов народен фронт" да управлява", каза Жан-Люк Меланшон.

Председателят на френската крайна десница “Национален сбор” Жордан Бардела призна загубата на втория тур. Бардела упрекна президента Макрон и премиера Габриел Атал, че “хвърлят Франция в обятията на крайната левица”.

В следващите дни се очаква да започнат преговорите за съставянето на новото френско правителство.

"Обръщаме нова страница тази вечер. Избегнахме опасността крайнолевите или крайнодесните да получат абсолютно мнозинство в парламента, каза френският премиер Габриел Атал. По неговите думи резултатите от изборите са победа за Европа.

Атал обяви още, че утре подава оставка.