Избори в Сърбия на 21 юни - ще има ли промяна

НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ:

Предстоят избори в Сърбия на 21 юни , в Хърватия , в Македония , макар още да няма дата. Каскада от избори, след които районът ще излезе променен.

Това не може да се каже за Сърбия.

През последните години се засили властта на Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия/СПП/.

Тя е на власт вече 8 години. Вучич успя да превърна сръбският национализъм в модерен национализъм , свързан с ЕС, САЩ, Русия. Той успя да се превърне в партньр на ЕС в търсенето на решение за Косово.

В новата Скупщина на Сърбия този път ще влязат много малки партии, включително крайно десни, защото промениха прага за влизане на 3%.

Ще има пъстър парламент и Вучичи ще управлява в коалиция с малки партии. Неговата партия ще има 55-56% от гласовете и може да управлява и сам, но ще създаде изкуствена коалиция за пред Европа , за пред САЩ, за да отговори на искането за повече демократичност и участие на повече политически субекти в управлението.

Има нов момент този път- кандидати за депутати за осъдени от Международния трибунал в Хага - Войслав Шешел, неговият син, капитан Драган и още няколко души. Младото поколение гласоподаватели няма памет за събитията от 90-те години, разпадането на Югославия, престъпленията спрямо косовските албанци , военните удари на НАТО. За тях осъдените за военни престъпления не са проблем.

Анализаторите говорят в момента не за демокрация в Сърбия, а за демократура , което никак не е позитивно.

Няма да има промяна в политическия връх в Сърбия и отношенията с България ще останат сравнително добронамерени , както досега. Но не изключвам и кризи , подобно на досегашните . Спомняте си гневните думи на външния министър Ивица Дачич, по отношение на думите на премиера Борисов, че ЕС трябва да има единна позиция за признаване на Косово.

Сърбия в момента е започнала една дипломатическа офанзива - държавите, които са признали Косово да оттеглят признаването. Една дипломатическа война.

ВИЖТЕ ОЩЕ :