Две възможни дати за предсрочните избори

"Няма срок, в който президентът след като бъде върнат утре неуспешно проучвателният мандат, трябва да разпусне НС. През последните две години той е разпускал НС за седем календарни дни", каза експертът по конституционно право Наталия Киселова за БНТ.

Ако приемем, че той удължи този срок, за да бъдат приети важни закони , и отчетем предстощите празници - католическият и православният Великден през април, всъщност имаме две възможни дати за изборите. Едната е 2 април, а другата е 23 април, обясни доц. Киселова.

От конституционно правна гледна точка нито една от трите функции, които НС има, не беше изпълнена със съдържание. Нито по отношение на законодателството, на второ място - парламентът не избра правителство, нито другите 18 органа, които към настоящия момент са с непопълнени членове. Допълнително бяха дестабилизирани НЗОК и Сметната палата. Според мен това не е случайно и допълнително цели да се създаде усещане за хаос. И на трето място - контролната функция, която по принцип парламентът упражнява върху правителството, беше доста използвана, за да може да бъдат привиквани министри и да отговарят за неща, които са настъпили преди встъпването им в длъжност, каза още Киселова.