Преди изборите на 4 април

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

Тенденциите малко преди началото на предизборната кампания коментира за БНТ социологът от Алфа Рисърч Боряна Димитрова.

- На тези избори България не е пред големия взрив. Няма да има кардинална политическа промяна, каквито имахме 2001-ва и 2009-та година, при появата на НДСВ и ГЕРБ. Двете нови сили тогава направиха толкова мощен пробив, че успяха да съставят правителство без участието на двете големи партии - ОДС и БСП.

Това е характеристиката на голям пробив - излизаш на сцената и правиш правителство без същестуващите ключови партии.

Към този момент нямаме данни, които да показват такава заявка- обяви социологът Боряна Димитрова.

- Няма политическа сила, която да може да направи правителство без коалиция с ГЕРБ или БСП. Протестната вълна от миналото лято не обособи такава възможност. Има разпиляване на протестните настроения между няколко политически сили и затова не се оформи една сила. Появиха се три - "Има такъв народ" на Слави Трифонов, движението на Мая Манолова и "Отровното трио" и Христо Иванов и ДБ.

Ако ГЕРБ на тези избори постигнат между 85 и 90 депутати, много трудно ще е на останалите партии да направят правителство без тях.

БСП и ДПС - вече имаха коалиция и според двете партии - неуспешна.

- Слави Трифонов обяви, че няма да прави коалиция с тях / БСП и ДПС/ - засега. Дали това ще остане така е трудно да се каже. Освен това една такава коалиция би била нестабилна, а и опозицията би била силна - в лицето на ГЕРБ и ДБ.

Говори се за експертно правителство, програмен кабинет извън ГЕРБ. Нищо от тези неща не е изключено, но както и да е наречена коалицията на 2-ри, 3-ти , 4-ти по резултат ще остане като "коалиция на губещите"- коментира социологът от "Алфа рисърч".

- Наблюдавам в момента активността на ГЕРБ и на премиера и ми се струва, че тяхната цел въобще не е само някаква преднина, а се стремят да имат 85-90 депутата, за да имат легитимност за съставяне на правителство.

- БСП трудно ще обърне резултата в своя полза, според сегашните данни. Това е по-скоро близо до невъзможното. Шансът е екзотичен - коментира Боряна Димитрова. Според нея новопоявилите се сили на Слави Трифонов и Мая Манолова "късат от тялото" на БСП.

Хората следят медиите и вече активно - социалните мрежи. Има три фактора, които влияят - кои са лицата - мога ли да им се доверя, колко сериозно стои една политическа сила като политики и има ли дискредитиращи факти - каза още Боряна Димитрова.