Избраха председател на ЕП

Малтийката Роберта Мецола от Европейската народна партия е новият председател на Европарламента.

Тя бе избрана днес в Страсбург още на първи тур с 458 гласа „за“, като за абсолютно мнозинство ѝ бяха необходими 309.

Мецола е на 43 г. и е третата жена председател на ЕП. При гласуването тя остави далеч зад себе си другите трима конкуренти за поста - шведката Алис-Бах Кунке (101 гласа) от партията на Зелените/Европейски свободен алианс и испанката Сира Рего от левицата (57 гласа), предава БНР.

Полякът Косма Злотовски от Европейските консерватори и реформисти се отказа от надпреварата.

В речта си след избора Мецола открои въглеродните емисии и цифровизацията на Европа. "Има шанс да станем първия континент без въглерод и да поемем ръководната роля в тази насока" - каза тя.

Светът около Общността не е така приятелски настроен, както е бил само преди едно поколение - каза Мацола. Тя определи като „недопустими“ нападенията срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а положението в Беларус нарече „опасно“.

В тази връзка тя открои като основно предизвикателство пред Общността колективната сигурност.

„Трябва да се сложи край на последната разделена страна в Европарламента – Кипър“, посочи още Мецола.

През октомври 2020 г. Мецола внесе поправки в резолюция на ЕП за правовата държава в България. В една от тях се твърдеше, че протестите срещу правителството на Борисов миналото лято са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен, заради което срещу нея се изля порой от надапки от България в социалните мрежи. А Мецола беше наречена "приятелка на Борисов". По-късно тя я оттегли, а Европарламентът отхвърли и другите внесени от нея поправки, в които се отправяха нападки срещу президента Румен Радев и съветниците му Пламен Узунов и Илия Милушев, макар и техните имена да не се споменават.