Излекуваните са повече от новозаразените у нас трети пореден ден

Излекуваните от коронавируса у нас са повече, отколкото новозаразените за трети пореден ден. Намалява броят на пациентите в болница, както и на тези в интензивните отделения.

Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг.

39 са новите случаи за последното денонощие от изследвани 1 912. От тях в болница са приети 15. Активните области са 9. Общият брой на заразените е 2331.

Има два нови случая на заразени деца и два на медицински лица. Излекуваните за деня са 43-ма, починали са още четирима мъже.

Мерките се разхлабват по график, даваме си сметка, че вируст е сред нас-обяви проф.Мутафчийски.

Излезе графика на германския федерален институт Роберт Кох , за това как се оценява заболеваемостта в ЕС. Според критериите на Германия страните в Европа са разделени на цветни зони, по седмична заболеваемост на 100 000 души-обяви проф. Мутафчийски.

"За наша радост България попада в светложълтата зона. Нула заболеваемост е" бяла зона", а между 0 и 5 е светложълта зона. Ние, заедно със Словакия ,Чехия , Австрия, Лихтенщайн, Швейцария, Хърватска , Гърция, Литва , Латвия , Естония и Норвегия сме в тази зона. Следващата зона е между 5 и 10 заболели - там са Румъния, Полша , Германия, Холандия , Франция и Испания . Италия е в розавата зона с Португалия и Белгия. Най - сериозната зона / червената/ е с над 50 случая - в нея са Великобритания и Швеция".